Hozzávalók:
1 l joghurt
2 dl tej
5dkg zselatin
édesítő vagy nyírfacukor vagy xilit
Ha kekszes alapot szeretnél neki sütni, ahhoz a
Hozzávalók:
1 zacskó tetszőlegs győri édes, én mézeset választottam alapnak
kb. 5 dkg olvaszott vaj
Kekszes alap elkészítése:
A kekszet törd össze, egy vágódeszka alá tegyél konyharuhát, szükséged lesz egy erős nylonzacskóra, amiben törni fogod a kekszet. A zacskót ráfekteted a vágódeszkára, teszel bele pár szem kekszet, egy bögre aljával durvára töröd. Az egész zacskó kekszet törd össze, tedd egy tálba öntsd hozzá az olvaszott vajat jól keverd össze. Ne legyen túl száraz, de ne is tocsogjon. Egy kapcsos tortaforma alába tedd a kekszes alapodat, egy kanál hátuljával egyengesd el. Sütőben közepes hőfokon kb 10 perc alatt megsül. Míg ez hűl kicsit, készítsd el a süteményhez a krémet.
Elkészítés
Melegítsd fel a tejet, keverd el benne a zselatint, majd hűtsd meg langyosra. A joghurtot öntsd egy tálba és habverővel keverve add hozzá apránként az édesítőt, majd csorgasd bele a zselés tejet. Vedd ki a hűtőből a keksztésztád, öntsd rá a joghurtos krém egyik felét, pakold meg a gyümölcsökkel (én ribizlit és cseresznyét tettem bele), 1 cm-t hagyj el a szélétől. Majd öntsd rá a joghurtos krém másik felét és tedd a hűtőbe.
Amíg hűl, készíts rá színes tortazselét...ha természetesebbet szeretnél, akkor törj át egy marék gyümölcsöt és a levével, pici édesítővel és vízzel (használhatsz szűrt levet, vagy szörpöt is ) keverd el tortazselatinnal és melegítsd össze. Ha habzana szed le a habot, mert nem lesz szép a zseléd.
Vedd ki a joghurt tortád a hűtőből, tegyél rá pár szem áfonyát és öntsd rá a meghűtött zseléd.
Tálalásig tedd vissza a hűtőbe. Mielőtt szétnyitod a kapcsos formát vágd körbe vékony meleg vízbe mártott késsel, akkor nem fog elszakadni. Az alja variálható. Pl: vajas kekszes alap, de el is hagyható, akkor nem csak csalós napon (cheat day) fogyasztható.
Én 26cm-es tortaformát használtam. Ha magasabb sütit/tortát szeretnél, kisebbe csináld.
Jó étvágyat!
A receptet itt találtam
|